Marți, 27 februarie începând cu ora 19.00 Teatrul Figura Studió prezintă premiera spectacolului Deșteptarea primăverii  în regia lui KERESZTES Attila. Premiera din Gheorgheni a dramei lui Frank Wedekind urmează să fie o reprezentație realizată în colaborare a teatrului Figura cu Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai și  participarea studenților Universității de Arte din Târgu-Mureș.

 

Drama lui Frank Wedekind scrisă în 1891 – atunci considerată a fi o lucrare de scandal – a devenit azi una dintre operele clasice ale dramaturgiei universale, o dramă ce abordează întrebări mereu actuale. Deșteptarea primăverii  nu este doar tragedia copiilor. Este tragedia familiilor. Prezintă greșeala ireversibilă a societății.


Cumsă își crească și cât de mult să își controleze copilul un părinte? De ce trebuie protejat și despre ce trebuie informat din timp dacă manifestă inrteres sincer? Este disciplina școlară o formă corectă de educare? A cui vină este dacă un copil nu vede rostul vieții tocmai datorită aprigelor norme morale? Cine poate fi tras la răspundere dacă acest sentimnet este urmat de fapte?


Personajele lui Wedekind sunt, cu precădere, adolescenți. Tineri doritori să cunoască sentimente, tineri care vor să înțeleagă și să experimenteze. Tineri care degeaba cer ajutor. Tineri care rămân singuri cu sinceritatea lor, cu represiunile lor, cu dorințele lor rebele și cu sexualitatea lor pe care tocmai o descoperă. Ei optează pentru această cale, pentru acest fel de supraviețuire și maturizare. Tragedia piesei constă în zădărnicia faptelor lor. 


Spectacolul studio este recomandat publicului cu vârsta de peste 16 ani. Următoarea reprezentație este programată pe data de 17 martie.DEȘTEPTAREA PRIMĂVERII

de Frank Wedekind

Traducere în limba maghiară: Bányai Geyza

REGIA: KERESZTES ATTILA


DISTRIBUȚIE:

WENDLA: Duna Orsolya-Réka

DOAMNA BERGMANN: Szabó Viktória Zsuzsanna

MELCHIOR: Gedő Zsolt

MORITZ: Tőtős Ádám

ERNST: Jakab Tamás

MARTHA: Nagy Xénia-Abigél

THEA: Román Eszter

HANSCHEN RILOW: Kiss Tamás

DOAMNA GABOR: Sebestyén Andrea

ILSE: Tőtszegi Zsuzsanna

PROFESORUL KNUPPELDICK: Kiss-Ferenczi Sára, Kőmíves Boróka

PASTORUL KAHLBAUCH: Miklós-Deák Hunor

DOMNUL GABOR: Albert-N. Ákos
(studenți, Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai)


Costume: Sikó Doró

Decor: Huszár Kató

(studenți, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș) 

22 februarie 2018