2023 a fost un an activ pentru compania Teatrului Figura Studio: în timp ce era ocupată cu campania de turnee „În afara Teatrului”, în satele din împrejurimi, în luna martie a inaugurat propria sală studio nouă construită și amenajată în incinta sediului său temporar, în clădirea administrativă a fostei Turnătorii. În a doua parte a anului, cu cea mai lungă ediție din istoria sa, Colocviul Teatrelor Minorităților Naționale a revenit după patru ani. De data aceasta, ediția a XIV-a a fost organizată la nivel județean, teatrele din Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc alăturându-se gazdei, Gheorgheni.

Anul 2024 promite să nu fie mai puțin plin de evenimente. În cadrul conferinței de presă de început de an, directorul István Albu a vorbit despre planurile pentru 2024. 

Ianuarie a început cu o premieră specială a spectacolului intitulat Love Me, jucat de cei mai tineri membri ai companiei, Lehel-András Barti și Tamara Pascu, în regia lui Árpád Tóth. spectacol preluat de la teatrul municipal din Târgu Secuiesc, în urma desființării acestuia. Făcând parte acum din repertoriul Figura, Love Me urmează să fie prezentat regulat în cadrul programului teatrului din Gheorgheni.

În prima lună a anului vor fi reluate spectacolele: Reunificarea celor două Corei  pe 12, 13 ianuarie; "spectacolul de cabaret științific și educativ", Gloria și decăderea lui K. Gedeon, bazat pe cartea de mare succes a lui Albert Albert Barabási, prezentat cu o nouă distribuție pe 26 ianuarie; respectiv spectacolul de teatru pub, Portughezul pe 23 ianuarie.

Pentru cei care au ratat ultima premieră din decembrie, povestea mizantropului molierian în regia lui Andrej Visky, se pot revanșa pe 20 ianuarie.

Programul de teatru pentru copii și tineret vor continua, de asemenea, cu spectacolele Mozaic – teatru educativ conceput pentru liceeni – și cupovestea magnificantă a Micului prinț – spectacol destinat copiilor de vârsta între 5-12 ani.

***

Ca urmare a ultimei ediție a Colocviului „multilocațional”, cooperarea dintre teatrele din județul Harghita va continua să se dezvolte: la invitația Teatrului Csíki Játékszín, Figura va susține o ministagiune în Miercurea Ciuc, în luna februarie cu spectacolele Nefericiții de Füst Milán, Portughezul de Egressy Zoltán, Gloria și căderea lui K. Gedeon – pe baza cărții renumitului om de știință Barabási Albert László

9 ianuarie 2024