Ultimele zile înainte de Crăciun mai pregătesc niște surprize pentru publicul municipiului Gheorgheni: în data de  22 decembrie va avea loc ultima premieră a anului la Teatrul Figura Stúdió Színház. Trupa din Gheorgheni prezintă un remix contemporan al comediei marelui dramaturg francez Molière: Mizantropul, adaptat de către regizorul Andrej Visky și dramaturgul Bence Visky după idea lui Martin Crimp.

Jean-Baptiste Poquelin, scriitor și om de teatru al barocului francez cunoscut și recunoscut sub numele Molière, este considerat creatorul comediei moderne, operele lui, însă, nu ademenesc cu o distracție senină cu hohote în plâns, se caracterizează mai degrabă prin critica societății contemporane lui care – în mod miraculos – a rămas validă și în zilele noastre.

Mizantropul ar trebui rescris în fiecare secol. – afirmă filosoful Denis Diderot cu o sută de ani după prima premieră a piesei. În 2009, scriitorul Martin Crimp – cunoscut pentru remake-urile contamporane ale operelor dramatice clasice – a și rescris povestea mizantropului molierian, transpunând-o în contextul show-business-ului. Protagonistul nostru este un dramaturg-scenarist de succes și brutal de franc în splendoarea ipocrită a show-business-ului, îndrăgostit de o femeie care întruchipează tot ce acesta disprețuiește din inimă. Marea întrebare însă rămâne aceeași: cu ce se va alege cel care refuză să se adapteze măcar un pic la moravurile dominante, mai ales dacă este și orbit de gelozie?

Premiera urmează să aibă loc vineri de la ora 19.00 în Sala Turnătorie a Teatrului Figura Studio (Bulevardul Frăției nr. 23) în adaptarea regizorului Andrej Visky și a dramaturgului de scenă Bence Visky.

În săptămâna dintre Crăciun și Revelion Mizantropul se întoarce pe data de 27 decembrie, iar anul 2023 se va încheia la Figura pe 29 decembrie cu ultima reprezentație al unui alt spectacol semnat de regizorul Andrej Visky: Amanții, prezentat în premieră în stagiunea 2021/2022.

Bilete pot fi achiziționate online pe www.biletmaster.ro sau la locație cu 30 de minute înaintea spectacolelor.

Rezervări și informații: 0752 227 011

11 decembrie 2023