Dacă e an impar, e anul Colocviului! După o pauză de patru ani și o ediție amânată din cauza pandemiei, în octombrie 2023, Colocviul Teatrelor Minorităților Naționale revine cu cea de-a 14-a ediție pe scena festivalelor teatrale și a vieții culturale a regiunii Gheorgheniului.

Ediția actuală se va desfășura în perioada 18-31 octombrie, astfel, cu cele 14 zile urmează să fie cea mai lungă ediție din istoria sa. La festival sunt așteptați – conform tradiției – teatrele aparținătoare comunităților minoritare din România, dar ca noutate, anul acesta, repertoriul festivalului se deschide și către alte minorități europene. Selecția spectacolelor în programul festivalului s-a desfășurat pe baza de invitație, respectiv a propunerilor teatrelor vizate pe tema „EXTREMITĂȚI”, care include 20 de spectacole teatrale reprezentative ale trupelor de expresie minoritară.

Din cauza reabilitării termice a Casei de Cultură din Gheorgheni, singura sală de spectacole dotată cu scenotehnică adecvată  pentru un eveniment de această anvergură, totodată sediul Teatrului Figura Stúdió Színház, instituția gazdă a Colocviului în ultimii 22 ani, festivalul se va desfășura în mai multe locații alternative în epicentrul acestuia, Gheorgheni, respectiv în apropierea orașului.

Programul de spectacole se completează zilnic cu evenimente conexe, legate de viața și arta teatrală, precum, lansări de carte, recitaluri și expoziții, concerte, dezbateri după spectacole, moderate de profesioniști din domeniu, la care este așteptat și publicul.

Organizatorii, Asociația Figura în parteneriat cu Teatrul Figura Stúdió Színház vă invită ca în a doua parte a lunii octombire să particpați la un eveniment cultural original al Gheorgheniului!

Toate spectacolele vor fi supratitrate în limba română.

Proiectul este finanțat de: Programul #NextGenerationEU al Uniunii Europene în cadrul PNRR - Planul Național de Redresare și Reziliență, Ministerul Culturii din România, Fondul Cultural Național, Primăria Municipiului Gheorgheni, UDMR și Fundația Communitas, Consiliul Județean Harghita și Fondul Bethlen Gábor.

31 august 2023