Pe 12 aprilie 2021, la vârsta de 77 de ani în București a decedat Zsehránszky István, jurnalist, redactor, teatrolog, o personalitate venerabilă a presei maghiare din România. Un adevărat patron al teatrelor minoritare, în calitatea sa de jurnalist, critic de teatru, dar și de director al oficiului pentru minorităților naționale, Zsehránszky István a promovat și a sprijinit realmente activitatea teatrală maghiară din România.

Născut în 1944 la Cluj Napoca, a absolvit Facultatea de Litere a Univesrității Babeș-Bolyai în 1966. Începând cu 1968, pe parcursul carierei sale de mai mult de patru decenii, a lucrat ca jurnalist sau ca redactor la cele mai importante organe de presă maghiară din România.

Pe lângă cronicile sale de teatru și de festivaluri, care constituie o parte semnificativă din opera sa, domnul Zsehránszky, cunoscut în breaslă ca Zseka, a devenit purtătorul de cuvânt al cauzei privind situația, problemele, nevoile teatrelor minoritare.

A contribuit la relansarea în 2001 la Gheorgheni a bienalei Colocviul Teatrelor Minorităților, festival de teatru minoritar care, începând de atunci, este organizat fără întrerupere în fiecare an impar de Teatrului Figura Stúdió Színház. A inițiat organizarea în anii intermediari Festivalului Interetnic de Teatru. 

Chiar până în ultimii ani era de nelipsit la premiere, festivaluri, importante evenimente teatrale. Era binevenit în orice teatru.

Colectivul Teatrului Figura Stúdió Színház îi va păstra amintirea ca pe al unui prieten bun.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! 

14 aprilie 2021