Începând cu 1962, Institutul Internațional de Teatru a inițiat serbarea Ziua Mondială a Teatrului pe data de 27 martie. Cu această ocazie, Teatrul Figura Stúdió oferă o serie de programe live și online pentru sâmbăta viitoare.

Programul de cel mai mare succes dintre cele tradiționale de ziua mondială a teatrului este Turul ghidat în culise, care va fi organizată și anul acesta. Turul ghidat în persoană de către actorii Teatrului va începe de la ora 12.30 de la intrarea artiștilor. Pentru cei care preferă ecranul, se recomandă emisiunea specială a televiziunii locale Gyergyó Tv de la ora 20.00 unde se poate urmări, printre altele, turul culiselor în forma unui scurtmetraj.

La ora 17.00 va avea loc lansarea cărții lui Tamás Gyopár, fostă jurnalistă și colegă a Teatrului Figura. Volumul intitulat Cartea Tatei, compus din monoloage ale patru frați, „rostite” de Ziua Morților în doisprezece ani consecutivi, va fi prezentată de Balázs Katalin, fragmente din carte urmând să fie recitate de către actorii Teatrului Figura, în prezența autoarei și a membrilor de familie care au inspirat cartea.  

Seara, de la ora 19.00 YourLivingroom găzduiește degustarea de vinuri condusă de actorul Kolozsi Borsos Gábor. Evenimentul se desfășoară sub egida campaniei „Actori în afara scenei” în cadrul căruia, în fiecare lună este prezentat câte un actor al trupei.

Pe rețele de socializare pe tot parcursul zilei se desfășoară jocuri online cu premii, iar pe platforma YouTube a Teatrului pot fi urmărite spectacole din arhivă: spectacolul de copii Incanto (2016, regia: Csiki Zsolt) poate fi accesat de la ora 11.00, iar spectacolul Phaedra (2017, regia: Albu István) de la ora 18.00. Ambele înregistrări vor fi accesibile timp de 24 de ore de la publicare.

Participarea la evenimentele live necesită înregistrare prealabilă la numărul de telefon 0752-227.011 sau la adresa de email org@figura.ro.

 

25 martie 2021