14 orașe, 20 de sepctacole în 4 limbi diferite, minorități. Acestea sunt cuvintele cheie ale acestei ediții a Colocviului Teatrelor Minorităților care va avea loc între 11-20 octombrie la Gheorgheni. Întâlnirea bienală a teatrelor de interpretare în limbi minoritare este organizată pentru a 13-a oară de Teatrul Figura Studio împreună cu Asociația Figura. Timp de zece zile spectatorii din Gheorgheni, dar și din localitățile apropiate, pe lângă o variată selecție de spectacole de teatru, vor avea parte și de expoziții cu tematică teatrală și de artă plastică, proiecție de film, workshop deschis, teatru lectură cu piese contemporane, lansare de carte, târg de carte și concerte.

Repertoriul al acestei ediții se formează din producțiile următorilor instituții de teatru: Compania de Teatru Aradi KamaraszínházTeatrul Evreiesc de Stat (București), Teatrul Figura Studio (Gheorgheni), Teatrul Maghiar de Stat ClujTeatrul Național Târgu-Mureș – Compania Tompa MiklósTeatrul Național Radu Stanca – Secția Germană (Sibiu), Teatrul de Nord – Compania Harag György din Satu MareTeatrul Szigligeti (Oradea), Teatrul Tamási Áron (Sfântu Gheorghe), Teatrul Csíki Játékszín (Miercurea Ciuc), Teatrul German de Stat Timișoara, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely (Timișoara), Teatrul Tomcsa Sándor (Odorheiu Secuiesc), Teatrul Udvartér Teátrum (fostul Teatru Orășenesc din Târgu Secuiesc), Teatrul din Novi Sad (Serbia).

Pe lângă teatrele de repertoriu, în majoritate cu intrepretare de limba maghiară și germană vor participa companiile/teatrele independente, precum: Compania de Teatru Rrom Giuvlipen (București), Studioul Yorick și Teatru 3G din Târgu-Mureș, compania de dans M Studio din Sfântu Gheorghe, respectiv compozitorul de muzică teatrală, Cári Tibor va susține un proiect-concert de fuzie între muzică clasică și electronică.

În cadrul festivalului va fi prezentat și o inițiativă teatrală inedită, tip ”teatru gastronomic” în interpretarea echipei Magaskonyhaművészett din Târgu-Mureș.

Festivalul de teatru cu cel mai vechi istoric din Transilvania este realizat cu finanțarea Guvernului României – Departamentul pentru Relații InteretniceMinisterului Culturii și a Identității Naționalea Uniunii Democrate Maghiare din RomâniaFundației Communitas, Fondului Bethlen Gábor și Fondului Cultural Național al Ungariei, respectiv în parteneriat cu Centrul Cultural și de Artă din Lazărea.

Locația de bază a Colocviului este orașul Gheorgheni dar, ținând cont de programul bogat al festivalului, celelalte două teatre din județul Harghita găzduiesc și ele câte un spectacol la sediul lor. Teatrul Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc prezintă la sediu propriul spectacol, iar Teatrul Csíki Játékszín primește spectacolul arădenilor și sala mare al teatrului din Miercurea Ciuc. Primul eveniment al Colocviului va fi spectacolul  ”Kovács János moare, prezentat la Odorheiu Secuiesc în data de 11 octombrie, după care urmează deschiderea oficială a Colocviului în holul Teatrului Figura Studio în Gheorgheni, respectiv spectacolul teatrului gazdă Trei surori de Cehov, în regia lui Albu István.

Zilnic după ultima reprezentație, vor avea loc discuții cu publicul in YourLivingRoom,

Pe lângă programul de spectacole, festivalul are o ofertă colorată de programe conexe. O expoziție comemorativă a tenorului ungur renumit, Simándy József se va deschide în Biblioteca Municipală Gheorgheni, unde vor avea loc și cele trei spectacolele lectură cu piese contemporane, respectiv lansarea de carte a lui Kele Fodor Ákos, care transformă mituri vechi țigănești în basme contemporane. În cadrul proiecției de film se poate viziona cel mai nou film al regizorului maghiar, Reisz Gábor: Versuri pocite (2018).

Alte două expoziții prezintă afișele teatrale ale graficianului Hodgyai István și colajele lui Benedek Levente, care, timp de patru zile invită pe toți la un workshop deschis de confecționat colaje în sala de expoziții Karancsi Sándor.

 

Sponsorul principal al festivalului: S.c. Continental Commerce Import & Export S.r.l.

Sponsori speciali: Euro-Car Trading, partener autorizat Toyota, Odorheiu Secuiesc și Ciocolata Artizanală Berri.

Parteneri: Biblioteca Municipală Gheorgheni,  Ifitéka, YourLivingRoom și FestivApp.

Sponsori: Amigo & Intercost, Hotel Astoria, AutoCom Total, Carmangeria Benedek, Beti Florex S.r.l., Clinicile Borosnyay, Deko-Mark, F&F, Hotel Filól, Geo-Tech, GKL, K&K Bistro, Karpaten Milk, Kráma Pub& Pizza, Pensiunea Lázár, Cofetăria Marcipán, Pieta S.r.l., Pizza Joe, Cafeneaua Réz Lámpás, Hotel Rubin, Székely Falat, Hotel SzilágyiTalizmán S.r.l.., Pensiunea Teke, The Vector Mouse.

7 octombrie 2019