Július 1-én és 2-án  két előadást mutat be a Figura  a torockói Double Rise fesztiválon. Július 1-én, szombaton 14.00 órától Marie Jones darabja, Csuja László rendezésében a Kövekkel a zsebében című produkció tekinthető meg, július 2-án, vasárnap 16.00 órától Máthé Annamária egyéni előadása, az Egyetlen kerül műsorra. Mindkét produkció helyszíne a torockói művelődési ház.

 

MARIE JONES: KÖVEKKEL A ZSEBÉBEN

Marie Jones művében a két szereplő tizenhat karaktert játsszva adja elő a történetet, mely egy amerikai filmstáb írországi filmforgatását meséli el. Jake és Charlie élete kissé zátonyra futott, mindketten a filmiparban látnak új lehetőségeket, ám ismeretség híján nekik csak statisztaszerep jut. A statiszták szerencséje viszont pont az, hogy jó megfigyelő válhat belőlük. Így ismerhetünk meg többek között egy elkényeztetett dívát, egy toporzékoló rendezőasszisztenst, a helyi papot, az „egyetlen túlélő” statisztát, és egy fiút, akinek az élete szomorú fordulatot vesz… A státuszproblémák, a társadalmi hierarchia, a globalizáció és az identitásvesztés aktuális kérdéseit körüljáró humoros, iróniát nem mellőző történet hollywoodi sztereotípiákat sorakoztat fel írországi környezetben, ám bárhol játszódhatna. Helytől függetlenül keresi a választ az örökérvényű kérdésre: hol a helyünk a világban?

Szereposztás:

Jake: Kolozsi Borsos Gábor

Charlie: Moșu Norbert-László

 

Jelmeztervező: Török Réka       

Rendező: Csuja László

 

EGYETLEN

(szinházi merénylet egy testre)

 

Egyetlen: az a szó, amiben elfér egy élet. Minden, ami volt és lesz, ott van egyetlen pillanatban, egyetlen jó-rossz döntésben, egyetlen szerelemben, egyetlen lélegzetben, egyetlen... Kár lenne nem észrevenni, hogy minden ember kivételes. Kár lenne nem észrevenni: egyetlenek vagyunk.

Ebből a felismerésből indult a próbafolyamat, azzal a szándékkal, hogy ami létrejön, az személyes és önazonos lehessen. Az előadás a nőiség különböző szerepköreit vizsgálja néha kritikusan, néha csak elmesélve, megidézve vagy éppenséggel megélve.

Színházi merénylet egy testre – az alkotók azért is választották ezt az alcímet az előadásnak, mert a téma adott esetben maga a színész, aki saját életéből és tapasztalataiból is idéz pillanatokat, múltat, vágyálmokat, vagy akár csak hallott dolgokat. Mindezt azért, hogy végül eljuthasson a saját igazi hangjáig, a belső csendig és addig a mozdulatig, amiről eddig nem tudott. Az előadás több kicsi szösszenet, amely egyetlen Nő testéből, lelkéből fakad.

Az előadás a Figura Stúdió Színház és a Nagyvárad Táncegyüttes koprodukciója.

Alkotó-előadó: MÁTHÉ ANNAMÁRIA

Rendező-koreográfus: GYÖRFI CSABA

-1. december 2.