Heinrich von Kleist Az eltört korsó című darabjának bemutatójára készül a Figura társulata, Botos Bálint rendezésében. A premierre március 5-én kerül sor az Öntöde stúdiótermében, a második előadást március 6-án tekintheti meg a gyergyószentmiklósi közönség.

Egy falusi bíróság a helyszíne Kleist metszően éles humorral megírt vígjátékának. A nézők egy bírósági tárgyalás tanui, és szinte a karakterekkel egyidőben próbálják megoldani a bűnügyet, ha úgy tetszik összerakni az eltört korsó darabjait. A szöveg egyszerre szórakoztató vígjáték és ugyanakkor elkeserítő látlelet a hatalmi visszaélés természetéről. Talán éppen ez az ellentmondásosság teszi időtlenné, ma is érvényessé, Kleist darabját.

Botos Bálint visszatérő rendező a Figuránál, a 2016-ban bemutatott Közel sincs már e vadság erdeinkben c. előadás alkalmával ismerhette meg őt a gyergyószentmiklósi közönség. Az alkotócsapat további tagjai Golicza Előd díszlettervező és Bajkó Blanka Alíz jelmeztervező. Egy krimi történetszövéséhez hasonlítható előadás díszletében nem törekednek realisztikus helyszín megjelenítésére: a cél inkább annak a térnek a megteremtése, amely egyszerre teszi érzékelhetővé a közösség egymásra utaltságát, összezártságát és azt az önkényes teret, amelyben a hatalom birtokosa valamelyest képes átírni az együttélés szabályait. A realista jellegű jelmezek a mai ruházatot ötvözik olyan elemekkel, amelyek egy, akár több évszázadot is felölelő korban is időszerűvé teszik a figurákat.

A bemutatót követően, március 8-án a Love Me (r.: Tóth Árpád) című négykezes előadást tűzi műsorra a társulat, amit a nemzetközi nőnap apropóján a hölgyek díjmentesen tekinthetnek meg, viszont a részvétel előzetes helyfoglaláshoz kötött. Március 12-én a Fellegkuckó (koncepció: Máthé Annamária) című babaszínházi előadásra várják az 1-4 éves gyerekeket kísérő felügyeletével. Március folyamán újból láthatóak lesznek a Figura legújabb előadásai: 16-án  Az eltört korsó, 22-én A mizantróp (r.: Visky Andrej), majd a hónap utolsó előadásaként, március 28-án A két Korea újraegyesítése (r.: Pálffy Tibor).

Jegyek kaphatók online a figura.ro oldalon, valamint előadások előtt félórával az Öntödében található jegypénztárban. Helyfoglalás és információk a 0752-227.011-es telefonszámon vagy az org@figura.ro e-mail címen.

2024. március 1.