Aktív évet zárt 2023-ban a Figura Stúdió Színház Társulata: míg javában zajlottak a Színházon kívül vidéki turnéi a környékbeli településeken, márciusban újonnan kiépített saját stúdiótermet avatott ideiglenes székhelyén, a volt Öntöde adminisztratív épületében. Történetének eddigi leghosszabb kiadásával négy év után visszatért a Nemzetiségi Színházak Kollokviuma. A 14. alkalommal megszervezett fesztivál ezúttal megyei szintre lépett, hiszen helyszűke miatt a házigazda Gyergyószentmiklós mellett a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi színházak is beszálltak a megvalósításba.

 

2024 sem ígérkezik kevésbé mozgalmasnak. Évindító sajtótájékoztatón Albu István igazgató beszélt a 2024-ben esedékes további tervekről.  

 

Az újév soron kívüli bemutatóval kezdődött: a társulat kér legfiatalabb tagja, Barti Lehel-András és Pascu Tamara szereplésével január 6-án, mutattuk be a Love Me című előadást Tóth Árpád rendezésében. A kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum produkciójaként született előadást, annak átalakulása nyomán ettől az évtől a Figura veszi át repertoárjába.

 

Januárban továbbá felújításra kerül A két Korea újraegyesítése (r.: Pálffy Tibor) (január 12., 13.), valamint új szereposztással lesz újra látható Barabási Albert László nagysikerű könyvéből készült „tudományos-ismeretterjesztő kabaré-előadás”, a K. Gedeon tündöklése és bukása. Január 26-án B. Regina szerepében Gulácsi Zsuzsannát üdvözölheti a közönség az Öntöde színpadán.

Aki decemberben lemaradt a legújabb bemutatóról, január 20-án bepótolhatja: A mizantróp (r.: Visky Andrej) Moliére emberkerülő főhősének vívódásait a látszat és álszentség és a valódi értékek között.

A gyermek- és ifjúsági programok is folytatódnak: január 26-án a középiskolások számára készült Mozaik tantermi előadást, január 30-án pedig a A kis herceg mesejátékra várják az iskolások szervezett csoportjait.

Januárban újra műsoron lesz a nagysikerű Portugál kocsmaszínházi előadás, a hónap pedig egy Behívóval zárul: a színházi talkshow-sorozat nyolcadik műsorának főszereplője Barti Lehel-András és meglepetésvendége lesz.

 

A több városban lezajlott Kollokvium hozadékaként tovább épül az együttműködés a Hargita megyei színházak között: a Csíki Játékszín meghívására februárban miniévad keretében vendégszerepel a Figura Csíkszeredában aktuális repertoárjának legjavával. Bemutatják többek között a Boldogtalanok, a Portugál és a K. Gedeon tündöklése és bukása című előadásokat, az ifjabb korosztály számára pedig A kis herceg mesejáték és a Mozaik tantermi előadás utazik a megyeszékhelyre.

 

Albu István igazgató hosszabb távú tervekről is beszálmot: az évad folyamán két új produkcióval készülnek a gyergyószentmiklósi közönségnek, mégpedig Molière mizantrópja után a drámairodalom további két klasszikusa lesz terítéken.

Heinrich von Kleist, a német klasszicizmus és romantika határán alkotó drámaíró Az eltört korsó című vígjátékát Botos Bálint állítja színpadra, aki 2016-ban a Közel sincs már e vadság erdeinkben című előadással mutatkozott be a gyergyói közönségnek.  A januárban kezdődő próbafolyamat eredménye várhatóan március elején kerül bemutatásra az Öntöde Stúdióban.

 

Az évad utolsó premierjeként Molnár Ferenc: Liliom című melodrámáját a társulat vezetője, Albu István állítja majd színpadra. Reményei szerint, ennek a régóta tervezett, de székhelyváltás miatt többször elhalasztott projektnek a megvalósulásával végre lezárul a bizonytalanság és ideiglenesség fémjelezte elmúlt időszak.

Zárásként, nyár elején kezdetét veszi egy újabb próbafolyamat a szintén visszatérő Keresztes Attila irányításával, melynek bemutatójára majd a következő, évfordulós évad elején kerül sor.

 

2024. őszén ugyanis alakulásának 40. évfordulóját ünnepli a Figura, melynek alkalmából az egész évadra ünnepi programokkal készül a Figura közössége.


Az előadásokra és a Behívó felvételére jegyek válthatók online a www.figura.ro oldalon, illetve események előtt félórával a helyszínen. Helyek foglalhatók a 0752-227-011-es telefonszámon, Messenger üzenetben vagy az org@figura.ro e-mail címen.

2024. január 9.