Ha páratlan év, akkor Kollokvium! Négy év szünet után és a világjárvány miatt elmaradt 2021-es kiadás után 2023 októberében a Nemzetiségi Színházak Kollokviuma a 14. kiadásával visszatér a színházi világ és Gyergyószentmiklós kulturális porondjára a Figura Társaság és a Figura Stúdió Színház szervezésében.

Október 18-31. között újra megszervezésre kerül a nemzeti közösségek színházainak XIV. biennális találkozója, amely 14 napos időtartamával a fesztivál történetének eddigi leghosszabbik kiadásának ígérkezik. A fesztivál programjában hagyományosan szerepelnek a romániai kisebbségi színházak előadásai, melyeket az érintett színházak és társulatok javaslatai alapján, a SZÉLSŐSÉGEK témaköre mentén állítottak össze szervezők. Az idei év újdonsága, hogy nagyobb mértékben kíván nyitni egyéb európai kulturális kisebbségek színházai felé.

A mindösszesen 20 színházi előadást számos, napi több kísérőprogrammal egészül ki. Ingyenesen látogatható A színházi tematikájú könyvbemutatók, felolvasások, kiállítások és koncertek ingyenesen, illetve egy bármikori színházjegy felmutatásával látogathatóak. Az előadásokat színházi szakemberek által moderált közönségtalálkozók követik, amelyek célja a társulatok találkozása mellett a színházművészet szerteágazó műfajainak közelebb hozása a mindenkori közönséghez.

Részletes program hamarosan elérhető lesz a fesztivál online felületetein, további információkért kövessék a kollokvium.figura.ro honlapot vagy a Kollokvium Facebook-oldalát. 

2023. augusztus 31.