Legördült a függöny, véget ért a XIV. Nemzetiségi Színházak Kollokviuma, az eddigi leghosszabb fesztivál a Figura történetében. A kéthetes rendezvény kezdő- és zárószakaszainak a megszokott módon Gyergyószentmiklós adott otthont; a Figura Stúdió Színház székhelyéül szolgáló művelődési ház felújítása okán viszont idén két másik városban, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is állomásozott az összesen négy etapból álló fesztivál.

Az október 18–31. között megrendezésre kerülő Kollokvium húsz színházi előadást tűzött műsorra: a közönség egyaránt válogathatott nagyszínpadi és stúdiótermi, kőszínházi és független, valamint a legkülönfélébb színházi formákat felvonultató előadások közül; valamennyi előadás után lehetőség adódott a társulattal és alkotóstábbal közösen megvitatni és értelmezni a látottakat - rendszerint a házigazda színházak színészeo által moderált - közönségtalálkozók keretén belül. A fesztivál a színvonalas előadások mellett több könyvbemutatót, színházi tematikájú kiállításokat, felolvasószínházi előadást, gyermekmegőrzőként funkcionáló foglalkozásokat, koncerteket kínált összesen hét helyszínen, közel 700 résztvevő bevonásával.

A romániai kisebbségi magyar, német és zsidó kőszínházak, valamint a meghívást kapott független társulatok mellett határon túlról, Szabadkáról és Újvidékről is érkeztek produkciók. Ez csak a kezdet, Albu István, a Figura Stúdió Színház és a fesztivál igazgatója további külföldről érkező társulatokkal bővítené a Kollokvium felhozatalát, a nagyvolumenű színházi eseményt nemzetközivé terjesztené ki a jövőben, körüljárva az európai kisebbségi lét kérdését.

A szervezők rendkívül hálásak a társszervezőként együttműködő Csíki Játékszín és Tomcsa Sándor Színház társulatainak és önkénteseinek az odaadó, precíz szervezési és lebonyolítási munkáért. Köszönettel tartoznak a visszatérő gyergyószentmiklósi Kollokvium-közönségnek, ugyanakkor a székelyudvarhelyi és csíkszeredai nézőknek a kíváncsiságukért, bizalmukért, amellyel megtisztelték a fesztivált.

A legnagyobb múltra visszatekintő erdélyi színházi fesztivál kiemelt partnere Románia Kormánya – Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, további partnerek: a gyergyóalfalvi Petőfi Sándor Művelődési Központ és a Városi Sportklub. A Kollokvium fő támogatói: a PNRR - Országos Helyreállítási és Rezilienciaterv keretén belül az Európai Unió #NextGenerationEU programja, Románia Kulturális Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatala, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány, Hargita Megye Tanácsa és a Bethlen Gábor Alap. Kiemelt támogatóként segítette a fesztivál gördülékeny lezajlását a Transilvania Bank, az Eurocar Trading, Epulse és Toyota, a Gyermelyi, valamint a Server.

2023. november 2.