November 12-én a Szatmárnémetiben megrendezett 10. Interetnikai Színházi Fesztivál közönsége, november 14-én a marosvásárhelyi színházbajárók nézhették meg Füst Milán: Boldogtalanok című darabját Albu István rendezésében.

A 2021 januárjában bemutatott, háromszor díjazott hibrid előadás különlegessége, hogy a színészek játékát egy részletekre összpontosító, élőben forgatott és vágott filmváltozat kíséri a játéktéren kifeszített vetítővásznon. A kamerák a színészi játék olyan finom részleteit is felfedik a nézők előtt, amelyek hagyományos esetben a nézőtérről „szabad szemmel” nem érhetőek tetten. A négyfelvonásos drámában a teljes társulat részt vesz.

Az előadásról: Húber Vilmos televíziós gyártásvezető, akit hidegen hagynak mind az emberi érzelmi kapcsolatokat illető konvenciók, mind az illő viselkedésformák. Szereti a nőket, bár évek óta együtt él gyermekének anyjával, Rózával. A nő megelégeli a folyamatos félrelépéseket, és úgy dönt, magukhoz költözteti Húber legújabb szeretőjét és munkatársát, a mindössze tizenhét éves Vilmát. A bizarr állapotot tovább fokozza a Húber anyjának nem kevéssé komikus alakja, családi hátterük, Róza kitörési kísérletei a mérgező kapcsolatból és gyermekének elvesztése. A közösen és külön-külön megélt szörnyűségek nyomán életük többi szereplője lassan kikopik mellőlük, ők pedig egyedül maradnak valami elemi egymásrautaltságban, a külvilág számára kibírhatatlan, feloldhatatlan boldogtalanságban.

A turné megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap és a Communitas támogatta.

2022. november 17.