A 2021/2022-es évad első bemutatójára készül a társulat; Pierre de Marivaux, francia író Szeretők című komédiáját Visky Andrej állítja színpadra. A premierre 2021. szeptember 29-én kerül sor 19 órától, a második előadást másnap, szeptember 30-án szintén 19 órától láthatja a közönség.

Pierre de Marivaux XVIII. századi francia drámaíró művei felfedezetlen gyöngyszemek a magyar színjátszás számára. Művei (Carlo Goldoni darabjaihoz hasonlóan), a commedia dell’arte szereplőiből és szituációiból inspirálódnak, de ő továbbgondolja a hagyományt, igazi művészként újraértelmezi.

Marivaux Állhatatlan szeretők című komédiája Visky Andrej átiratában és rendezésében a Szeretők címet kapta, a pálforduláson átesett vidéki szerelmespár állhatatlanságát ugyanis éppúgy eredményezheti jellemgyengeségük, mint manipulatív és látszatkörnyezetük káros hatásai. Arlequin és Silvia a tiszta ideálokat, a földhözragadt de önazonos és boldog szerelmet, az önmagával harmóniában lévő embert képviselik. A Herceg azonban szerelmes lesz Silviába és bármi áron szeretné megszerezni őt, ezért elválasztja őket egymástól.

A Szeretők egy kortárs példázat, amely a tiszta ideálok elmúlásáról, relativizálódásáról, feloldódásáról szól. Arlequin és Silvia átalakulásának történetét követheti majd a néző, azt, ahogy elveszítik, kompromittálják tiszta énjüket. A tér a társadalmi performansz porondja, ahol mindenkinek sikeresnek kell lenni (akár a színpadon), el kell adnia magát.

Történik mindez a barokk színpompás csillogása és túlzásai inspirálta látványvilágban és zenében, amely egyaránt idézi és dekonstruálja a XVIII. századi francia udvar viselkedését és mutatja egy komikus, de valahol mélyen szenvedő és kiüresedett világ torzalakját, amely sok pontban mutat kísérteties hasonlóságot a jelenünkkel.

Visky Andrej, rendező mellett az alkotóstáb tagja Hatházi Rebeka, díszlet-, jelmeztervező; Visky Péter, zeneszerző és Dávid Péter, aki a színpadi mozgásban segítette a szereplőket. Az előadásban majdnem a teljes társulat részt vesz, mellettük pedig hét diák is színpadra lép, valamennyien a Szín-kron Diákszínjátszó Csoport tagjai.

Jegyek kaphatók a színház előterében található jegypénztárban vagy a figura.biletmaster.ro oldalon. Helyfoglalás és információk a 0752-227-011-es telefonszámon vagy az org@figura.ro e-mail címen.

2021. szeptember 27.