Fontos személyiségét vesztette el hétfőn a romániai magyar sajtó és színházi világ Zsehránszky István újságíró, lapszerkesztő, színikritikus személyében: a romániai magyar színház élet elkötelezett szószólója és pártfogója 2021. április 12-én, 77 éves korában hunyt el Bukarestben.

Zsehránszky István 1944. április 3-án született Kolozsvárott, ott szerzett diplomát 1966-ban a Babeș-Bolyai Tudományegyetem bölcsész karán. Újságírói pályáját a sepsiszentgyörgyi Megyei Tükör szerkesztőségében kezdte 1968-ban, több mint négy évtizedes aktív pályafutása során pedig a legtöbb romániai magyar sajtóorgánum munkatársa volt. A Romániai Magyar Szó, később Új Magyar Szó Kisebbségben című mellékletének szerkesztője. A Custos Könyvkiadó és magyar nyelvű tankönyvek szerkesztője.  A Bukaresti Rádió színházi, később Rádiószínház rovatának vezetője.

Életművének fontos szegmensét képezik színikritikái, amelyekben – a klasszikus értelemben vett előadáselemzéseken, -beszámolókon túl – rendszeresen és hozzáértőn foglalkozott a romániai magyar színházak helyzetével, igényeivel, problémáival. A kisebbségi színházak ügyéhez nem csak a nyilvános szó erejével, de publicistaként és 1999-től kormányhivatalnokként (a román kormány mellett működő Kisebbségügyi Hivatal igazgatójaként) tevőlegesen és érdemben is hozzájárult. Kezdeményezésére kapott új lendületet 2001-ben a Nemzetiségi Színházi Kollokvium Gyergyószentmiklóson, amelynek azóta is, minden második évben, a Figura Stúdió Színház ad otthont. Szintén az ő bábáskodása alatt indult útjára kisebbségi nyelven játszó színházak számára a közbeeső években megrendezett vándortalálkozó, az Interetnikai Színházi Fesztivál.

Fontos színházi események, bemutatók, fesztiválok állandó vendége volt, ahonnan kora ellenére az elmúlt években sem hiányzott. Valamennyi romániai magyar színházban ismerősként fogadták, és barátként emlékeznek rá.  

Nyugodjék békében!

2021. április 14.