Rögtön a nemrégiben bemutatott Boldogtalanok után elkezdődött Matei Vișniec, radóci születésű drámaíró abszurd kommédiájának próbafolyamata; A kommunizmus története elmebetegeknek című drámát Zakariás Zalán viszi színpadra a teljes társulat, illetve a Szín-kron Csoport közreműködésével.

Mi történik, ha egy írót felkérnek a kommunizmus történetének bemutatására egy elmegyógyintézetben? Ki józan és ki beteg: a rendszer kiszolgálói vagy az általa elítéltek? Jurij Petrovszkij fiatal szovjet író, aki a szocializmust dicsérő munkássága miatt állami kitüntetésben részesült – amelyet személyesen Sztálin nyújtott át neki –, elismerésül a szovjet Írószövetség azzal a nehéz, de nemes feladattal bízza meg, hogy írói kvalitásait a Moszkvai Központi Elmegyógyintézetben ápolt, változatos súlyosságú elmebajjal kezelt betegek adekvát ideológiai okításában kamatoztassa.

Matei Vișniec Franciaországban élő és alkotó román származású író, publicista, aki a saját bőrén is megtapasztalta a szocializmus átkos hatásait. Műveit az abszurddal fémjelzik, a kelet-európai életérzéssel átitatott humorral vegyes abszurddal. A rá jellemző módon nem csak hogy a mélyen rejtőző komikus oldaláról közelíti meg a legkegyetlenebb értelemben vett abszurd helyzeteket, de fordulatos színművében az irónia és a nyelvi stilisztikai bravúrok eszközeivel élve, az elmebaj analógiáján fontos kritikát fogalmaz meg a szovjet pártideológia dogmái ellen, ami egyúttal a múltfeldolgozás sérülésmentes alternatíváját is kínálja.

2021. február 2.