198 évvel ezelőtt, január 22-én szignálta Kölcsey Ferenc a Himnusz végleges változatát. Ennek emlékére több mint harminc éve ezen a napon ünneplik a magyar kultúrát szerte a magyar nyelvterületen. A jeles alkalommal a Figura egy klasszikus és egy kortárs szerző művét ajánlja a közönségnek.  

Pénteken 19:00 órától legújabb produkciónkat, Füst Milán Boldogtalanok című művét Albu István rendezésében. Az előadás különlegessége, hogy a nézőtéren ülő közönség az élő színházi előadással egyidőben óriás kivetítőn filmként is követhetik a történéseket.

A magyar drámairodalom egyik emblematikus darabjának szerzője első generációs Nyugat-os író, költő, drámaíró, esszéista, műfordító valamennyi irodalmi műfajban alkotott: „Néhány verse közt elbeszéléseket is írt, elvetélt, lírai vallomásokat, melyekben még fölismertem költeményeinek hangját. 1915-ben azonban váratlanul, mindnyájunk meglepetésére megjelent a «Nyugat»-ban a «Boldogtalanok», négyfelvonásos drámája, egy naturalista színmű, mely messzire kimagasodik sok körülrajongott drámai kísérlet közül. Ez a munka kész.” – fogalmazza meg írói sokoldalúságát Kosztolányi Dezső szintén a Nyugat hasábjain.

20:21-kor és 21:30-kor újra megtekinthető lesz a Gyergyó Tv műsorán Botházi Mária Biorobot című kötetéből készült videósorozatunk. A tizenegy etűdből álló sorozatot Bartha Boróka és Tamás Boglár előadásában láthatják a tévénézők. 

2021. január 22.