Főpróba-fázisba érkezett a Figura Stúdió Színház legújabb produkciója – az első ezévben: a gyergyószentmiklósi társulat a járványhelyzet okozta körülményekhez alkalmazkodva készül bemutatni Füst Milán Boldogtalanok című drámáját január 19-én este 19 órától.

Bár a próbafolyamat már tavaly októberben kezdetét vette, a kiszámíthatatlan járványügyi helyzet miatt csak idén kerül színpadra és képernyőre a produkció – a társulat nagy örömére nézők jelenlétében.

Az előadás különlegessége, hogy a színészek élő játékával egyidőben filmként is megelevenednek a történések a játéktérben kifeszített vetítővásznon. A kamerák az élő színészi játékkal párhuzamosan olyan perspektívát kínálnak, amely a nézőtéren ülő közönség számára rendszerint rejtve marad. Az előadással egyidőben forgatott film a produkció szerves részét képezi három operatőr és egy vágó jóvoltából a moziméretű vetítővásznon.

A Boldogtalanokat egy 1913-ban megjelent rendőrségi hír ihlette: „Egerben egy papi nyomdász szeretője megelégelvén szerelme csapodárságát, összeboronálta őt egy másik fiatal lánnyal, sőt oda is vette lakásába, s attól fogva hárman éltek együtt. De aztán ezt se bírta ki tovább, rávette fiatal vetélytársát, hogy ölje meg a nyomdászt (...)” – emlékszik a szerző inspirációs forrására. A valóságos alaphelyzetből  szövevényes, végletekig felfokozott viszonyhálót bogoz Füst Milán, amiben a boldogság, boldogtalanság, moralitás és bűn fogalmai egyáltalán nem olyan egyértelműek, mint ahogyan azt gondolnánk.

Az előadás következő alkalommal január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából tekinthető meg a Figura Stúdió Színház nagyszínpadán berendezett stúdiótérben. A Boldogtalanok alkotóstábjában szerepel a teljes társulat, valamint a Figura visszatérő vendégművészei; a díszlet és a jelmezek két fiatal gyergyószentmiklósi tervező: Huszár Kató és Sikó Doró munkáját dicsérik. Az előadás zenei világát Kolozsi Borsos Gábor, színész álmodta meg, aki – korábbi zeneszerkesztői munkák után – ezúttal debütál önálló zeneszerzőként.

Jegyek kaphatók a www.biletmaster.ro oldalon vagy a színház előterében található jegypénztárban hétköznap 15 és 19 óra között. Az előadásokon érvényesek az előírt szabályok, kötelező a maszk viselése, a távolságok betartása, valamint a kézfertőtlenítés.

2021. január 16.