Készülő előadásunkban, Füst Milán Boldogtalanok című négyfelvonásos drámájában a teljes társulat, illetve a rendszeres bedolgozó színészek is színpadra lépnek. Az év első produkcióját Albu István rendezi, a bemutatóra január 19-én kerül sor, következő alkalommal pedig 22-én láthatja a közönség.

A Boldogtalanok alkotói mind fiatal gyergyószentmiklósi művészek, valamint társulatunk tagjai; a díszletet Huszár Kató, a jelmezeket Sikó Doró álmodta meg. A produkció zeneszerzője Kolozsi Borsos Gábor - színész, dramaturgja a színház irodalmi titkára, Keresztes Franciska. Az előadás különlegessége, hogy a színészek élő játékával egyidőben filmként is megelevenednek a történések a játéktérben kifeszített vetítővásznon. A kamerák a színészi játék olyan finom részleteit is felfedik a nézők előtt, amelyek hagyományos esetben a nézőtérről „szabad szemmel” nem érhetőek tetten. Az előadás filmváltozatát élőben vágja Fehér Csongor, operatőrként közreműködik Forizs László, Kányádi Szilárd és Kozma Péter.

Füst Milán 1914-ben íródott művét egy korábbi rendőrségi hír ihlette: „Egerben egy papi nyomdász szeretője megelégelvén szerelme csapodárságát, összeboronálta őt egy másik fiatal lánnyal, sőt oda is vette lakásába, s attól fogva hárman éltek együtt. De aztán ezt se bírta ki tovább, rávette fiatal vetélytársát, hogy ölje meg a nyomdászt (...) Mikor ezt olvastam, arra gondoltam, hogy íme, milyen kitűnő drámai anyag ez.” – emlékszik a szerző az inspirációs forrására. A meglehetősen bizarr, de valós alaphelyzetből szövevényes és árnyalt viszonyhálót bogoz Füst Milán, amiben a boldogság, boldogtalanság, moralitás és bűn fogalmai egyáltalán nem olyan egyértelműek, mint ahogyan azt gondolnánk.

Játsszák: Barabás-Tamás Vidor, Bartha Boróka, Béres Janka, Dávid Péter, Faragó Zénó, Fodor Aida, Fodor Alain Leonard, Kányádi Anna, Kányádi Szilárd, Kolozsi Borsos Gábor, Moșu Norbert-László, Sosovicza Anna, Szilágyi Míra, Tamás Boglár, Tálas Eszter.

Jegyek kaphatók a www.biletmaster.ro oldalon vagy a színház előterében található jegypénztárban hétköznap 15 és 19 óra között. Az előadásokon érvényesek az előírt szabályok, kötelező a maszk viselése, a távolságok betartása, valamint a kézfertőtlenítés.

2021. január 6.