A karácsonkői Ifjúsági Színház – Teatrul Tineretului Piatra Neamț – egy hete mutatta be online a 98% Decizia corectă (98%-ban helyes döntés) című előadását, az AFCN (Román Nemzeti Kulturális Alap) által is támogatott #SafeSpotTT projekt keretén belül. Az előadás országszinten súlyos és égető problémát, a kiskorúak körében rendkívül nagyszámú, nemkívánt terhesség témáját dolgozza fel.  

A karácsonkői színház előadásai, kulturális-edukatív programjai mindig is pozitív hatással voltak a város fiataljainak életére – véli a Neamț Megyei Szülők Egyesülete. Ennek ellenére a helyi sajtó, a helyi közigazgatási vezetők, a tanfelügyelőség, az Országos Szülőbizottság is nyilvánosan és támadóan léptek fel az előadással, a színházzal és vezetőségével szemben, anélkül, hogy véleményüket akár az előadás megtekintésével, akár érdembeni, koherens érveléssel alapozták volna meg, vagy meghallgatták volna a színház álláspontját.

A radikális konzervatív csoportok hasonló támadásai, és főként a politikum ilyen mértékű beleavatkozása a művészi megnyilvánulásokba veszélyes precedenst jelent a művészi szabadság korlátozására, és súlyos következményeket eredményezhet a teljes romániai művészeti szektorra.

A romániai színházak vezetői nyílt levélben szolidaritásukat fejezik ki az Ifjúsági Színház, Gianina Cărbunariu igazgató és az előadás alkotói mellett, az őket ért támadásokkal szemben. A levél teljes terjedelmében itt olvasható: https://figura.ro/blog/ro/289.

A teljes körű tájékozódás érdekében az előadás felvétele elérhető itt: https://bit.ly/2UIhcN8.

2020. november 20.