Online színházi sorozatot indít a Figura Stúdió Színház Botházi Mária: Biorobot című kötetének írásaiból, Bartha Boróka és Tamás Boglár előadásában. A néhány perces videó-tárcákat november 19-29. között naponta teszik közzé a Figura Facebook-oldalán.

Ez év júniusában a korlátozások mellett is nagy sikerrel mutatták be a Biorobotot felolvasószínházi előadásként a Figura Stúdió Színház szabadtéri színpadán. Botházi Mária rövid tárcái egyenként, monológokként is megállják a helyüket, Bartha Boróka és Tamás Boglár előadásában egybefűzve pedig olyan mintát rajzolnak ki, amelyben bármelyik erdélyi ember ráismerhet saját életére.

Mivel élő színházi előadások megtartására egyelőre nincs lehetőség, a monológokból tizenegy rövid videó-tárca készült, amelyeket tizenegy napon keresztül esténként 19 órától a Színház Facebook-oldalán. A sorozat végén, november 29-én este a szerzővel tartunk virtuális találkozót egy élő videóbeszélgetés keretén belül.

A biorobot olyan nő vagy férfi, együtt vagy külön-külön, aki örökölt automatizmusaival, a globális trendek nyomásával és szűk erdélyi társadalmunk elvárásaival vív meg nap, mint nap. A biorobotok ott ülnek a nagycsaládi összejöveteleken, anyák napi iskolai szerepléseken, érettségi találkozón, konditerembe és jógaórára járnak, hogy formában tartsák magukat, töltött káposztával vagy internetes bio-vegán-paleo receptekkel bajlódnak a konyhában, családostól járnak ifjúkoruk rocklegendáinak koncertjére, a szomszéddal pletykálnak a blokk sarkánál és mindenről van véleményük.

A sorozat a Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ „Kulturális Programok Hargita Megyéből” elnevezésű programjának részeként jön létre.

2020. november 19.