Szeptember 21-én színházak-szerte a magyar dráma napját ünneplik annak emlékére, hogy 1883-ban ezen a napon tartották Az ember tragédiájának ősbemutatóját a budapesti Nemzeti Színházban. Ebből a korszakból származnak a Kávéházi történetek, amelyeket ma este, a magyar dráma napjának alkalmából láthat a közönség a Figura stúdiótermében este 19 órától.

A 19. század második felének ismert magyar írói, (szín)művészei személyes elbeszéléseiből készült, századfordulós kávéházi hangulatot idéző előadást az idén tíz éves Szín-kron Csoport diákszínjátszói mutatták be Kolozsi Borsos Gábor irányításával.

Igmándi Mihály, főfoglalkozását tekintve eredetileg hivatalnok, de szépszerével közölt verseket és tárcákat több 19. századi folyóiratban. 1892-ben az ő kezdeményezésére és szerkesztésében jelent meg a Magyar szellemi élet. Elbeszélések és rajzok a magyar írók és művészek életéből című kötet, amelyben a kor ismert művészei osztottak meg egy-egy történetet szakmájukról, hivatásukról vagy akár magánéletükből.

A kávéházi és jazzdalokkal átszőtt nosztalgikus esten a színjátszással kacérkodó ifjú generáció a neves írók és színművészek szavaival vallanak színésszé válásról, színpadi sikerről és bukásról, színműírásról, elhivatottságról. A történetek mentén olyan korkép, művészi attitűd rajzolódik ki, amelyből „kevés jó volna most is, mert most sok a csevegés”.

Az előadásra jegyek válthatók online a www.biletmaster.ro honlapon, vagy a Színház jegypénztárában hétfőtől péntekig 15 é 19 óra között. A Kávéházi történetek a hideg időjárásra való tekintettel elmaradt szabadtéri Tóték helyett kerül műsorra. A megvásárolt jegyek előzetes helgyfoglalással érvényesíthetőek a szeptemberi előadásainkra vagy október 1-jéig visszaválthatóak a jegypénztárban.

2020. szeptember 21.