Gyergyószentmiklóson született, és itt is dolgozik. A csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum képzőművészeti osztályában végzett, de nem korlátozódik a képzőművészetek területére. Ferenczi Zoltán sokoldalú alkotó: grafikus, zenész, de videófeldolgozással is foglalkozik, a helyiek számára pedig a No Sugar zenekar billentyűseként lehet ismerős.

Régóta működik együtt a Figurával a legkülönbözőbb munkakörökben: zenét szerez, vizuális effektusokat, projekciókat tervez, de a Három nővér mini-Moszkvájának, a Négyszögletű Kerek Erdő vagy az éppen készülő Sirály díszletének egy része is az ő munkáját dicséri. Ő készíti az előadások videóajánlóit, a Persze, a Négyszögletű, a S.Ö.R. és a Stop the Tempo! plakátok megalkotója. Ettől az évadtól pedig a Figura hivatalos grafikusa.


Több területen is dolgozol. Hogyan és mikor kezdtél el plakátokat tervezni?

Nyolcadik osztályban készítettem az első plakátomat egy iskolai focibajnokságra. Az volt a vicces, hogy megrajzoltam a plakátot, odaadtam a sporttanárnak, ő meg mondta, hogy nagyon jó, és hogy kellene belőle még kettő. Mondtam neki, hogy hát ez rajzolva van, úgyhogy nem fogom tudni még egyszer ugyanazt lerajzolni. Igazából ez volt a legelső.

Hogyan kerültél kapcsolatba a Figurával és mi volt itt az első munkád?

Korábban már készítettem diákszínjátszós, „Zakuszkás” plakátokat, de a színháznál a Persze volt az első. Nem tudom, egyszerűen csak belecsöppentem ebbe a közegbe. Eredetileg a Persze zenéjével meg az előadás vizuális részével, a vetítéssel foglalkoztam, és mivel hirtelen nem volt ötletünk, hogy ki csinálhatná meg a plakátot, ami már sürgősen kellett, feldobtam, hogy összerakok egyet, és nézzük meg, a többieknek tetszik-e.

A sokféle színházi munkádból melyik a kedvenced – ha lehet ilyent kérdezni?

Talán a zene. Főleg, hogy most a Stop the Tempo!-hoz és a Perszéhez is kellettek ezek a hangulatot átadó zenék, azokat nagyon élvezem csinálni: például, mikor egy monológ mellett megszólal a zene jó hangosan, vagy amennyire engedi hallani a színészt, megteremti az atmoszférát, és libabőrös leszel tőle, mert a kettő úgy összecseng. Azt élvezem a legjobban. Utána a plakátkészítést, s a végére talán a videomappingelést.

A legfrissebb alkotásod a Stop the Tempo! plakátja. Mit ábrázol?

Zénónak az volt ez elképzelése, hogy az édesanyján keresztül a kisbaba már embrió korától manipulálva van a fogyasztói társadalom reklámsokkjaival. Az alapgondolatot persze le kellett kicsit bontani, úgyhogy a plakáton látható légbuborék végeredményben az anyaméhet ábrázolja, a magzat körül pedig már ott a sok szemét, azt sugallva, hogy tudattalanul is azoknak az impulzusoknak a hatása alatt jön világra, amelyek az édeasanyját érték korábban.

2020. szeptember 10.