Május 15-17. között az eddigi legrégebbi előadását tűzi műsorára a Figura (szín)házimozija: az e heti közönségszavazatok alapján a hétvégén Beaumarchais Figaro házassága című vígjátékának Gyergyószárhegyen bemutatott előadását lehet megtekinteni a Figura YouTube-csatornáján.

A Figaro házasságát 2007. július 27-én mutatta be a Figura társulata Anger Zsolt rendezésében. A produkció különlegessége, hogy próbafolyamata a szárhegyi kastélyban és annak udvarán zajlott, az előadás pedig elsőként ebben a festői környezetben, szabadtéren került bemutatásra. A vetítésre kerülő felvétel ezt az estét örökíti meg. A Figaro házasságát a 2007/2008-as évadtól kezdődően több éven keresztül nagy sikerrel játszották a Figura Stúdió Színház nagytermében és számos kiszállás alkalmával más helyszíneken is.

Beuamarchais Figaro-trilógiájának második részében Figaro, az Almaviva gróf udvarában élő korábbi sevillai borbély nősülésre adja fejét. Menyasszonyára, illetve a nászéjszaka jogára a mű keletkezésének idején, a 18. század végén általánosan bevett gyakorlat értelmében a gróf is nyomatékosan fenntartja igényét. A komédia szereplői ezen főúri előjog érvényesítését igyekeznek meghiúsítani. A Figaro és Suzanne történetét tovább bonyolítja a féltékenységében velük szövetkező grófné köré szerveződő szerelmi szál. A darab a szolga és úr közötti hatalmi viszonyt kérdőjelezi meg a szerelmi sokszögek és cselszövések adta vígjátéki helyzetkomikum eszközeivel.

Az előadást 12 éven felüli nézőknek ajánljuk. Időtartama 1 óra 30 perc. 

2020. május 14.