Majális hétvégéjén a Fizikusok szórakoztatják a (szín)házimozi nézőit: május 1-jén este 19 órától indul a premiervetítés a Figura YouTube-csatornáján. Az előző alkalmaktól eltérően az előadás videófelvétele vasárnap éjfélig egész hétvégén folyamatosan elérhető lesz. Az előadást 12 éven felülieknek ajánljuk, időtartama: 1 óra 30 perc.

Friedrich Dürrenmatt groteszk komédiájának 2015-ös bemutatójára esett a közönség választása az eheti közönségszavazás alkalmával.

A darab helyszíne egy festői nyugalmú luxusklinika, egy magán-elmegyógyintézet, ahol milliomosok pihenhetik ki a század fáradalmait. A klinika nyugalmát azonban váratlanul néhány bizarr gyilkosság kavarja fel. A klinika vendégei közül hárman régi bentlakónak számítanak. A személyzet is csak képzelt nevükön: Newtonként, Einsteinként és Möbiusként ismeri azt a három tudóst, akik valamilyen ismeretlen okból már évek óta az intézet lakói. Körülöttük fonódnak egy olyan furcsa bűnügy szálai, ami Dürrenmatt darabjának kiindulópontja lesz.

Ebből a nyomozásból indul Dürrenmatt komédiája, s szövi helyzeteit egy olyan történetté, melynek középpontjában a XX. század egyik fontos kérdése: az egyén felelőssége áll. Felelősek vagyunk-e a világért, ami cselekedeteink, korszakalkotó felfedezéseink nyomán folyamatosan változik köröttünk? Mit kezdjen az emberiség egy találmánnyal, ami egyszerre képes gyökeresen megváltoztatni a világot, miközben bárki számára lehetővé teszi, hogy egyetlen mozdulattal elpusztítsa azt? Felelős-e a tudós azért a tudásért, ami értelmének, gondolkodásának köszönhetően birtokába jut? – többek közett ezen kérdéseket veti fel a Figura előadása.

Az előadást Albu István rendezte, aki a Fizikusokban akkor harmadik alkalommal dolgozott a gyergyószentmiklósi társulattal.

2020. április 30.