A Figura Stúdió Színház közössége megrendüléssel értesült a Tamási Áron Színház újabb veszteségéről, Darvas László nyugalmazott színművész elhunytáról, aki hosszas betegség után, ebben az évadban harmadikként távozott végleg a sepsiszentgyörgyi társulat kötelékébe tartozó művészek sorából.

Darvas László 1941-ben, az erdélyi színház hőskorában született, és azt tartja róla a fáma, hogy egy turné során, Gelence mellett látta meg a napvilágot. Már gyerekként mélyen beleivódott a színház, és általában a művészet szeretete, szinte magától értetődő volt, hogy ő is a színészi pályát választja. 1963-ban végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben, utána azonnal a sepsiszentgyörgyi színházhoz szerződött, ahol nyugdíjazásáig mintegy 120 előadásban játszott. Erős alkata, biztos fellépése főként drámai hősök megelevenítésére predesztinálta, de a humorban is otthon érezte magát, komikus szerepei is emlékezetesek. – idézi fel pályáját a Tamási Áron  Színház nekrológja.

Darvas László sepsiszentgyörgyi színészként a Figura színpadán is megfordult: Finkler és a Bíró szerepében a 2002-es Filléres komédiában valamint az 1995-ös Az árnyék című előadásokban láthatta őt a gyergyószentmiklósi közönség.

A Figura Stúdió Színház közössége részvéttel és abban a hitben búcsúzik Darvas Lászlótól, hogy kollégái és a közönsége megőrzik emlékét.

Nyugalma legyen csendes.

A kép forrása: www.tasz.ro

2020. május 2.