A hónap utolsó hétvégéjére a szavazásra bocsátott címek közül a Murlin Murlo című fekete komédiát választotta ki a (szín)házimozi közönsége. Az előadás felvétele április 25-én és 26-án, szombaton és vasárnap 19.00 órától tekinthető meg a színház YouTube-csatornáján: https://youtu.be/srDeFEHrpxw.

Nyikolaj Koljada a kortárs orosz drámaíró maró humorú, kegyetlen darabjai kíméletlen őszinteséggel szedik ízére azt az embert, kit önnön képe-másaként teremtett a szocializmus. Történetei fiatalokról szólnak, elvágyódásról, arról, hogy miként lehet élni egy letűnt kor emlékét őrző, kiégett világban.

Képzeljünk el egy kisvárost, ahol a kombinátnál dolgozik mindenki, itt éli munka és mulatás között ötéves tervekbe szorított eseménytelen hétköznapjait. Képzeljünk el egy várost, ahol poros, szürke háztömbök szegélyeznek szovjet hősökről elnevezett sugárutakat, egy világot, amit varázslatos üveggömbbe zár a közeli kohó füstje és a csirkefarm szúrós trágyaillata. Vagy nem is kell elképzelni? Hiszen ebből a világból jövünk magunk is?

A gyergyószentmiklósi Murlin Murlo 2013. április 19-én került bemutatásra Barabás Árpád rendezésében, aki több mint tíz évig volt a Figura Stúdió Színház társulatának tagja, ahol nem csak számos előadásban játszott, de rendezőként is több alkalommal dolgozott.

„Barabás Árpád belülről is ismeri az eldugott falusi sorsok rozsdás síneken való kattogását, és valószínűleg azt is tudja, hogy rendelkezésére álló eszközökkel miképpen csináljon olyan színházat, ami nem öncélú kísérletezés, hanem tényleges találkozás annak kíséreltezésével.” (László Beáta Lídia, Kisvárdai Lapok)

2020. április 24.