Húsvét hétvégéjén újabb előadásra várja nézőit a virtuális színházában a Figura. Az elmúlt heti közönségszavazatok értelmében április 10-12. között pénteken, szombaton és vasárnap este 19 órától a Hideg című előadást közvetítjük a színház YouTube-csatornáján.

 

A kortárs román színházi világ két elismert, meghatározó fiatal alkotója, Elise Wilk drámaíró és Leta Popescu rendező kifejezetten Gyergyószentmiklósnak és Gyergyószentmiklósról írtak színpadi darabot, amit 2018. március 27-én mutattak be a Figura színpadán.

 

A Hideg – melynek alcíme: Négy valótlan történet Gyergyószentmiklósról – egy olyan előadás, melynek négy melankolikus, komikus és rejtélyes történetében önmagukra ismerhetnek a gyergyószentmiklósiak. Megtudhatjuk például a hokipálya és a gyergyói hokicsapat történetét. Mindezt az utcalámpák fényében. Kiderül, milyen egy különös találkozás mínusz 50 fokban és feltehetjük a kérdést: Csíkszeredában, vagy Gyergyószentmiklóson van hidegebb? Az előadás szól még rejtélyes eltűnésekről, borvízforrásokról és végtelen krumpliföldekről. És közben felbukkan az örök fiatalság titkát jelentő kék fény is. A produkció nem sorolható be a klasszikus műfaji kategóriákba, de tartalmaz borzalmakat, szerelmet, rejtélyt... és egy kis sci-fit is.

A Hideg egy Gyergyószentmiklósról szóló áldokumentarista írás. A darab szereplői soha nem léteztek, a történetek is a fantázia szüleményei. Az egyetlen létező tény, hogy Gyergyószentmiklóson nagyon hideg van. Amikor beköszöntenek a hosszú, fagyos téli éjszakák és köd borítja a várost, az emberek behúzódnak otthonaikba és meséket találnak ki. (…) A Hideg arról az igényünkről szól, hogy mesélhessünk és meséket hallhassunk.” (Elise Wilk)

Nem létezik város történetek és történelem nélkül. (…) A kitalált történeteink is rólunk beszélnek. Nem valóságos statisztikai adatok által, hanem a hely hangulatán keresztül. Hogy miért Négy valótlan történet Gyergyószentmiklósról? Talán azért, mert itt másképp villan a fény. (Leta Popescu)

Az élő színházi előadások felfüggesztésének idejére a közönség szavazatai alapján áprilisban virtuálisan újra műsorra tűzi korábbi előadásait a Figura Stúdió Színház. A hónap folyamán a közönség döntheti el, hogy a Figura mely előadásait szeretné saját otthonából (újra) megtekinteni. Minden hétfőn négy címet bocsájtanak szavazásra a Figura Facebook-oldalán, ezek közül csütörtök délig lehet megszavazni azt a produkciót, amelynek a felvételét a soron következő hétvégén: pénteken, szombaton valamint vasárnap este 19 órai kezdettel online közvetítés révén tekinthetnek meg az érdeklődők a színház YouTube-csatornáján.

2020. április 10.