Ezen a hétvégén közkívánatra A vágy villamosát vetítik a Figura Stúdió Színház (szín)házimozijában. Az előadás videófelvételének online közvetítése április 3-5. között minden este 19 órától lesz követhető a színház YouTube-csatornáján, ezen az elérhetőségen: https://youtu.be/5Ms8PWD9Y1s.

Tennesse Williams 1948-ban Pulitzer-díjjal kitüntetett színművét a 20. század egyik legsikeresebb drámájának tartják, amelyet Botond Nagy rendezésében mutatott be a Figura 2018. október 30-án.

A középkori térképeken az ismeretlen területeket egy Hcsvntdracones felirattal jelölték. Ma már azzal büszkélkedhetünk, hogy minden ismeretlen területet meghódítottunk és belaktunk. De mi történt a szörnyetegeinkkel? Azokkal, amik a belső ismeretlen tájainkban tanyáznak? Meddig bújhatunk a nevünk és származásunk mantrázása mögé a valóság elől? Mit vállal fel az ember a túlértékelt szerelemért? Hány csapdába vagyunk hajlandók beleesni egy ronccsá értelmezett illékony érzelemért? Minek az ellentéte a vágy? Mint mindig, most is dönthetünk. Dönthetünk, hogy mennyi utat engedünk az ösztöneinknek. Dönthetünk, hogy mennyit akarunk megérteni Blanche du Bois-ból, egy halott fiú jelenéseiből, vagy a jelenünkből inspirálódott környezetből.

„Nem láttam még ilyen feldolgozást, holott logikus: (...) Botond Nagy rendező az identitás drámai kérdéseit látszat és valóság dichotómiája mentén – a másságot egyfajta külsődleges referenciaként megjelenítve (...)” – írja Gulyás Gábor színházi blogján az előadásról.

Az élő színházi előadások felfüggesztésének idejére a közönség szavazatai alapján áprilisban virtuálisan újra műsorra tűzi korábbi előadásait a Figura Stúdió Színház. A hónap folyamán a közönség döntheti el, hogy a Figura mely előadásait szeretné saját otthonából (újra) megtekinteni. Minden hétfőn négy címet bocsájtanak szavazásra a Figura Facebook-oldalán, ezek közül csütörtök délig lehet megszavazni azt a produkciót, amelynek a felvételét a soron következő hétvégén: pénteken, szombaton, valamint vasárnap este 19 órai kezdettel online közvetítés révén tekinthetnek meg az érdeklődők a színház YouTube-csatornáján. Hétfőtől kezdődően máris lehet szavazni a következő hétvége április 10-12-i (szín)házimozi műsorára a következő előadások közül: 

Hideg (r.: Leta Popescu, 2018) 

Játszótér (koreográfus: Bozsik Yvette, 2009)

Murlin Murlo (r.: Barabás Árpád, 2013)

Zűrzavaros éccaka (r.: Albu István, 2016)

2020. április 2.