A figurás online közvetítések sorát a Színházi Világnap alkalmával az Országos Színházi Fesztiválon is játszott Három nővér indítja március 27-29. között minden este 19 órától kezdődően. Az Albu István rendezte előadás időtartama 2 óra 30 perc egy szünettel; a felvétel a https://youtu.be/1kbb3k2cBtw linkről érhető el az előadás teljes időtartama alatt.

Anton Pavlovics Csehov művei kortalanok. Olyan titkokat mesélnek a lélekről, melyek örökérvényű kérdéseket vetnek fel és örökös kihívást jelentenek rendezőnek, színésznek és nézőknek egyaránt. Mert mindannyian ugyanarra vágyunk: a boldogságra. Banális és mégis megfejthetetlen a kérdés, hogy mit jelent boldognak lenni? Hogyan találhatjuk meg ezt az érzést? Mit kell tennünk azért, hogy ne múljon el? Mennyi vágy, bátorság, akarat, kitartás és tudatosság szükséges?

Néhány vélemény, gondolat az előadásról:

„Ül az ember a gyergyói művház udvarán, sötét van, félelmetesen fújja a szél a fóliát, s a fényképre nézve szinte nosztalgiát érez az első felvonás iránt. Ilyen érzékletesen Három nővér még nem mutatta fel a nosztalgiaérzés hazugságát. (...) Minél többet alszom rá, annál rendkívülibb este volt. Albu István rendezésében a Figura úgy tette magáévá Csehov darabját, hogy felolvadt benne.” (Stuber Andrea)

 „Az előadás legnagyobb érdeme, hogy képes olyan revelatív élményt okozni, amely során a néző Csehov történetének tükrén keresztül szembesül saját valóságával.” (Juraszek Zsuzsi)

„Bizonyára nem Albu István az első, aki hasonlót olvas ki Csehovból. Viszont ráolvassa a városra, és ettől felbecsülhetetlen helyi értéket kap a produkció.” (Boros Kinga)

„A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Albu István által rendezett előadása előtt nem gondoltam volna, hogy ekkora meglepetés érhet még Három nővér-ügyben, hogy Csehov drámája eredeti formájában ilyen frissen tud megszólalni manapság.” (Nagy B. Sándor

2020. március 27.