A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központtal közösen három előadással ünnepli a színház a magyar kultúra napját. Magyar nyelvterületeken 30 éve január 22-én ünneplik a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le, és látta el dátummal a Himnusz kéziratát. Ebből az alkalomból tűzi műsorára a Figura Stúdió Színház két, klasszikusnak számító magyar szerző ihlette előadását, illetve látja vendégül a népi kultúra képviseletében a sepsiszentgyörgyi néptáncegyüttes produkcióját.


Január 21-én Lázár Ervin nyomán A Négyszögletű Kerek Erdő című családi előadás lesz látható a gyermek- és ifjúsági bérlet keretén belül. Másnap, a magyar kultúra napján január 22-én este 7 órától Tóték szórakoztatják a nézőket, január 23-án, csütörtökön szintén este 7 órától a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Tiszta című előadásával várja a néptánc és népzene kedvelőit.


A gyergyói Tóték térben és időben elhelyezhetetlen. Valahol magyar nyelvterületen játszódik, nagyjából ennyi biztos. Világa egy posztapokaliptikus világ, ezt az érintetlen szigetet a pusztulás és agresszió káoszában még egy ideig fenntarthatják az illúziók, de a burkon túli valóság beszivárgása az őrnagy érkezésével elkerülhetetlen.

Nem kell a néprajztudományban járatosnak lenni ahhoz, hogy a ’tiszta’ melléknévből azonnal főnevekre asszociáljunk. Mindenekelőtt nyilvánvalóan a ’forrás’ kínálkozik (adja magát), de faluhelyen a ’szoba’ sem ment még feledésbe, s a ’víznek’, vagy a ’táncnak’ ugyancsak közkedvelt jelzője.

Az előadásokra jegyek vásárolhatók minden hétköznap 15 és 19 óra között a jegypénztárban.


2020. január 20.