Életének 36. évében, különleges erővel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után, 2019. szeptember 16-án elhunyt Ababi Csilla, a nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulatának színművésze.

 

Ababi Csilla 1983. július 19-én született Nagyváradon. Szülővárosában végezte középiskolai tanulmányait, majd, 2001-2005 között a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen tanulta a színészmesterséget. Az egyetem befejezése után, 2006-tól a nagyváradi Szigligeti Társulat tagja; 2016-ban Földes Kati-díjjal és a legjobb női főszereplőnek járó Nívódíjjal tüntették ki.

 

A közönség több mint tíz évig láthatta őt a színpadon különböző műfajokban, csakis rá jellemző látásmóddal megformált szerepekben. Olyan emlékezetes alakítások kötődnek nevéhez, mint Claire (Eisemann: Fekete Péter), Marja Antonova (Gogol: Revizor), Placida (Goldoni: A kávéház), Léna (Büchner: Leonce és Léna), A nő (Szijjártó Aletta: Az eset), Irina (A. P. Csehov: Három nővér), Lenszirom (Szilágyi Aladár: Leander és Lenszirom), Irma (Székely Csaba: Bányavirág), Madelaine (Fényes Szabolcs: Maya), Eliante (Moliere: A mizantróp), Chi (Joel Pommerat: Az én kis hűtőkamrám), Annika, Ludovika (Brecht: Kaukázusi krétakör), Eszti (Tersánszky Józsi Jenő: Kakuk Marci). Sokszínű és társadalmilag érzékeny munkásságát tükrözi, hogy alapító tagja volt az Oberon Csőszínház alternatív színházi társulatnak; valamint mentorként tevékenykedett a Színház az iskolában, iskola a színházban, színházi nevelési programban, hosszú ideig a Szigligeti Társulat Művészeti Tanácsának tagjaként munkálkodott.

 

Ababi Csilla méltósággal és példaadó bátorsággal töltötte az elmúlt éveket, felépülésében sokan reménykedtek; támogatták. Mélyen elkötelezett volt munkája iránt, betegsége alatt végig hitt abban, hogy gyógyulását követően újra foglalkozhat a színészettel, a színházzal. Azzal, ami olyan mélyen érdekelte és amivel oly sokat adott közvetlen környezetének és a közönségnek.

 

Ababi Csilla temetése családi körben lesz, színházi búcsúztatásának időpontjára a későbbiekben kerül sor.

2019. szeptember 17.