Két előadással érkezik a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházba a budapesti Vígszínház: június 20-án, csütörtök este 7 órától Marton László rendezésében a Márai Sándor művei alapján készült Hallgatni akartam című monodráma lesz látható, június 21-én ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében az Arany János életéből inspirálódó, Vecsei H. Miklós által írt Kinek az ég alatt már senkijesincsen című produkció lesz megtekinthető.

A gyergyószentmiklósi előadások a Vígszínház erdélyi turnéját képezik, a produkciók a csíkszeredai Csíki Játékszínben és az udvarhelyi Tomcsa Sándor színházban is műsorra kerülnek.

 

Az előadásokról:

 

Márai Sándor: HALLGATNI AKARTAM


A Hallgatni akartam című művet az Egy polgár vallomásai harmadik, befejező kötetének szánta Márai, 2013-ig azonban az író hagyatékában, kiadatlanul kallódott. A kéziraton 1950 szerepel befejezés gyanánt, vagyis ez a mű tekinthető Márai első, emigrációban írt, befejezett művének. Az író maga választotta kezdődátuma az Anschluss, Ausztria 1938-ban történt hitleri megszállása, mely történelmi eseménnyel Márai szerint elveszett a klasszikus Európa. A Hallgatni akartam vallomás egy értékvesztett időszakról, egyben pontos rajza a polgári Európának és Magyarországnak, Hegedűs D. Géza felejthetetlen előadásában.

 

Vecsei H. Miklós: KINEK AZ ÉGALATT MÁR SENKIJE SINCSEN


A korabeli elbeszélések, levelek és naplóbejegyzések alapján megírt színmű, Arany János élettörténetén keresztül próbálja közelebb hozni hozzánk a kor nagyjainak szellemiségét. A reformkori emberi kapcsolatok bemutatásával, a március 15-i eseményekhez fűződő hitek megidézésével az előadás választ keres arra, hogy mi közünk van ma a 19. század gondolatiságához.

 

Petőfi Aranyhoz írt levele, 1848. november 15-én:

„My dear Dzsenkó! Áj em itthagying Debrecent, zászlóaljunk Becskerekre megy holnapután, én pedig Erdődre With Úrláb januáriusig. Tehát oda légy nekem firkáling még pedig mocs. Tiszteleting end csókoling a tied familia és kendet, vagyok barátod.”

 

Jegyek ára mindkét előadásra 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej.

Jegyek válthatók munkanapokon 15.00 és 19.00 óra között a Figura Stúdió Színház előcsarnokában található jegypénztárban. Helyfoglalás és információk a 0752-227-011-es telefonszámon, vagy az org@figura.ro e-mail címen. Online jegyvásárlás a www.biletmaster.ro oldalon.

 

2019. június 14.