A Figura Stúdió Színház két előadása látható a gyergyószentmiklósi Szent Miklós Napok keretében: december 7-én, péntek este 7 órától Leta Popescu rendezésében Elise Wilk Hideg című darabja tekinthető meg, december 9-én, vasárnap 11 órától Csiki Zsolt rendezésében Moșu Norbert-László és Biró Réka mesedarabja, Az élet fája kerül műsorra. Mindkét előadásra a belépés ingyenes!

ELISE WILK: HIDEG

Hideg – melynek alcíme: Négy valótlan történet Gyergyószentmiklósról – egy olyan előadás, melynek négy melankolikus, komikus és rejtélyes történetében önmagukra ismerhetnek a gyergyószentmiklósiak. Megtudhatjuk p
éldául a hokipálya és a gyergyói hokicsapat történetét. Mindezt az utcalámpák fényében. Kiderül, milyen egy különös találkozás mínusz 50 fokban és feltehetjük a kérdést: Csíkszeredában, vagy Gyergyószentmiklóson van hidegebb? Az előadás szól még rejtélyes eltűnésekről, borvízforrásokról és végtelen krumpliföldekről. És közben felbukkan az örök fiatalság titkát jelentő kék fény is. A produkció nem sorolható be a klasszikus műfaji kategóriákba, de tartalmaz borzalmakat, szerelmet, rejtélyt... és egy kis sci-fit is.

MOȘU NORBERT-LÁSZLÓ –BIRÓ RÉKA: AZ ÉLET FÁJA

Peti és Panni egy teljesen hétköznapi családi kiránduláson találkozik Virgonccal és Huncuttal, a két mitugrásszal, kiket csak ők láthatnak. A bonyodalmak ott kezdődnek, amikor egy varázsfa gyümölcse teljesíti a két lurkó kívánságait. Kalandok egész sorozata kezdődik, melyek során a  gyerekek hamar rájönnek, tévedtek, amikor azt gondolták, könnyen boldogulnak szülők nélkül. Gyorsan kiderül, nem is olyan jó, ha nincs egyetlen felnőtt sem, aki azt mondaná, nem szabad és idő közben az is bebizonyosodik, képtelenség megállás nélkül édességet enni.

Az élet fája  úgy varázsolja el Petit és Pannit, hogy történetük olyan mesévé válik, mely a családról és a kívánságok veszélyéről szól, de megmutatja azt is, hogy mi történne szabályok nélkül, vagy milyen ártó lehet a túlzott aggodalom, vagy a fojtó szeretet. A megoldásra – hogy nem jó olyan világban élni, ahol a feje tetejére áll minden – a gyerekek is rájönnek, a két jószívű mitugrász pedig egészen különös módon segíti őket visszatalálni szüleikhez.

2018. december 4.