November 20-án, kedden 19.30-tól Gyergyóremetén a Balás Gábor Művelődési Házban, november 21-én, szerdán 19.00 órától Gyergyóditróban a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Házban  látható a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Hideg című előadása.

A Hideg – melynek alcíme: Négy valótlan történet Gyergyószentmiklósról – egy olyan előadás, melynek négy melankolikus, komikus és rejtélyes történetében önmagukra ismerhetnek a gyergyószentmiklósiak. Megtudhatjuk p
éldául a hokipálya és a gyergyói hokicsapat történetét. Mindezt az utcalámpák fényében. Kiderül, milyen egy különös találkozás mínusz 50 fokban és feltehetjük a kérdést: Csíkszeredában, vagy Gyergyószentmiklóson van hidegebb? Az előadás szól még rejtélyes eltűnésekről, borvízforrásokról és végtelen krumpliföldekről. És közben felbukkan az örök fiatalság titkát jelentő kék fény is. A produkció nem sorolható be a klasszikus műfaji kategóriákba, de tartalmaz borzalmakat, szerelmet, rejtélyt... és egy kis sci-fit is.

Elise Wilk, a szerző így ír a darabról: „A Hideg egy Gyergyószentmiklósról szóló áldokumentarista írás. A darab szereplői soha nem léteztek, a történetek is a fantázia szüleményei.
Az egyetlen létező tény, hogy Gyergyószentmiklóson nagyon hideg van. Amikor beköszöntenek a hosszú, fagyos téli éjszakák és köd borítja a várost, az emberek behúzódnak otthonaikba és meséket találnak ki. Mert így gyorsabban telik az idő. Mert így elszökhetnek kis időre egy más világba. Meglehet, egyszerűen csak azért mesélnek, mert így kevésbé magányosak. A Hideg arról az igényünkről szól, hogy mesélhessünk és meséket hallhassunk.”

A vendégjátékok  Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ, Gyergyóremete Polgármesteri Hivatala, valamint a Gyergyóditrói Polgármesteri Hivatal közös támogatásával valósul meg.

2018. november 19.