A Szatmárnémeti Északi Színház által szervezett Tranzit Fesztre kapott meghívást a Figura Stúdió Színház, melynek alkalmából Keresztes Attila rendezésében Marius von Mayenburg drámája, a Mártírok két időpontban látható: szeptember 30-án (vasárnap) 15.00 és 21.00 órától.

A Mártírok című előadás a tavalyi évadban került bemutatásra a gyergyószentmiklósi színházban, a szatmárnémeti fellépés egyben a produkció első fesztiválszereplése.

Mayenburg drámája olyan kérdéseket fogalmaz meg, amelyekre választ találni nem egyszerű, nem kényelmes és nem is jóleső.

Mi történik, ha a Szentírás olyan közegbe kerül, amely pont azért nem tud mit kezdeni vele, mert elszakadt ettől a kultúrától? Megfoganhat erős és igaz hit ilyen helyzetben? Vagy csak a két szemlélet ellentétéből fakadó feszültség marad, melyet felülírnak azok az aktuális szabályok, melyek kizárják a több ezer éves narratíva ellenérveit?

Benjamin azt hiszi, hogy az általa gyakorolt vallásosság az egyetlen helyes módja a létezésnek és az önreflexiónak, de nincs tudatában annak, hogy rosszul értelmezi a Szentírást.

Az éppen kamaszodó fiú hirtelen kialakult hitét a környezete képtelen megérteni, talán nem is akarja. Hiába gátolják, Benjamin a fegyelmi eljárások hatására sem akar megváltozni. Így jut el a történet egy olyan visszafordíthatatlan helyzetig, amelyben már az is tragédia, hogy bűnösök helyett csak megoldatlan problémákat (meglehet, mártírokat) találunk.

2018. szeptember 24.