Szeptember 28-án, péntek este 7 órától látható a Figuránál a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának vendégjátéka, Keresztes Attila rendezésében Henrik Ibsen Hedda Gabler című drámája. A marosvásárhelyi társulat gyergyószentmiklósi fellépése Hargita Megye Tanácsa támogatásával valósul meg.

Szépségének és kiváltságosságának tudatában, a jómódú katonatiszt lánya, Hedda Gabler házasságra lép Jörgen Tesman művelődéstörténésszel. A  munkájának maximálisan elkötelezett kutató férj és egész élethelyzete azonban kimondhatatlanul untatja, sőt, idegesíti. Unalmában és a magas társadalmi kategóriában élők gondtalan idealizmusával az emberi életformákat probléma nélkül rangsorolja és értékeli, a környezetében lévő, nála gyengébb akaratúakon pedig hatalmát gyakorolja. Így például a társadalom perifériájára szorult, visszaeső alkoholista, de tehetséges író Lövborgon – akivel korábban egészen közeli viszonyt folytatott, vagy annak „megmentőjével”, a családját hátrahagyó, szerény intellgenciájú, de tiszta szívű Elvstednén.   

 

Önző idealizmusa, amely a halált is erkölcsi felvállalásnak minősíti, azonban nemcsak fenyegeti a körülötte levőket, hanem egyenesen emberéleteket követel. A sajátját is beleértve.  

 

A produkció nagytermi stúdióelőadás, 16 éven aluli nézőknek nem ajánlott.

Jegyek ára 20 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 15 lej. Jegyek válthatók munkanapokon 15.00 és 19.00 óra között a Figura Stúdió Színház előcsarnokában található jegypénztárban.

 

Helyfoglalás és információk a 0752-227-011-es telefonszámon, vagy az org@figura.ro e-mail címen.

2018. szeptember 25.