A Figura Stúdió Színház április 21-én (szombat) este 7 órától budapesti Thália Színházban a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje keretében  mutatja be Albu István rendezésében Racine klasszikusát, a Phaedra című előadást.

Az esemény azért is kiemelkedő, mert az idei évadban az Anyegin után a Phaedra második olyan produkció, melyről Budapesten az MTVA készít tévéfelvételt.

Az előadásról:

Phaedra az egyik legnagyobb görög hérosz, Thészeusz asszonya. Nő. Azaz feleség, ember, érző lény egy olyan világban, ahol a lányokat rabolni szokták, hajóval szöktetni őket a szigetvilágon át, s ha a szerelem lángja alábbhagy, hát csendben magukra hagyni egy palota hideg falai között. A régi szerelem emlékét ilyenkor leginkább csak apró hőspalánták őrzik: egy fiú, akinek nevétől még nem visszhangzik a föld, de akinek szívébe oltva ott él a hős apa sorsa, kalandos élete, magasztos cselekedetei.

Látszólag nyugodt világ ez: minden egyensúlyban. A vad, sziklás tájakat rettenthetetlen hősök tisztítják meg a veszélyektől, a kikötőkben pedig hűséges asszonyok várják férjeiket. Phaedra azonban szeret. És már nem Thészeuszt, aki hét tengeren át szöktette őt egykor: szívébe más férfi arcát csempészte a szerelem.

Bűn-e szeretni azt, akit nem szabad? Ezt kérdezi az ógörög mítosszal, az abból ihletődött francia klasszikus tragédia szövegével a Figura előadása.

2018. április 19.