A Figura november 1-én a Puskin nyomán készült Anyegin című előadással vett részt a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház által szervezett D-butan-T Fesztivál második kiadásán. A rendezvény idei koncepciója a fiatal rendezők promoválása volt, a rendezőkből és színházigazgatókból álló öttagú zsűri Botond Nagynak, az Anyegin című előadás rendezőjének ítélte a fődíjat. Az egyébként 5 napos színházfesztiválon tíz előadás volt versenyben, többek között Kolozsvárról, Bukarestből és Sepsiszentgyörgyről.

Botond Nagy, akinek a Homokszörny után az Anyegin a második munkája a Figura társulatával, így gondol a Sepsiszentgyörgyön nyert legjobb rendezőnek járó fődíjra: „A zsűrizés nagyon szubjektív dolog. (...) Egy díj mindig valami pillanatnyiságot jelent és ezáltal mulandó is. Nem gondolom, hogy a kelletnél nagyobb jelentőséget kell tulajdonítanunk neki. Ennek a fesztiválnak ez volt a formája, hogy versenykeretek közt zajlott és ennyi. Számomra az volt a legnagyobb díj, hogy az Anyeginnel lehettem jelen a fesztiválon és nézőként is részt vehettem a kollégáim előadásain. A díjak a későbbiekben úgyis egy könyvespolcon porosodnak meg.”

A sepsiszentgyörgyi sikereket követően újabb fontos fontos turnéra készül a Figura az Anyeginnel. A Határon Túli Magyar Színházak Szemléje keretében november 13-án, hétfőn este 7 órától a budapesti Thália Színház Nagyszínpadán kerül bemutatásra az előadás. Az esemény azért is rendkívül fontos, mert a produkcióról az MTVA készít tévéfelvételt, a gyergyószentmiklósi színház előadását az M5-ön vetítik majd. A Figura történetében az Anyegin az első olyan előadás, amit kifejezetten tévéfelvétel céljából filmeznek.

2017. november 7.